Exposició de rellotges de sol a la biblioteca

Mostra de rellotges de sol
Mostra de rellotges de sol

Ahir vam estrenar una exposició molt curiosa a la biblioteca. Es tracta d’una mostra de 12 rellotges de sol de la col·lecció particular de Francesc Clarà, membre de la Societat Catalana de Gnomòmica. Clarà té una col·lecció de més de 50 rellotges de sol, fets per ell mateix, entre els quals hi podem trobar peces inventades i d’altres inspirades en altres rellotges. Tots ells estan construïts en relació a la disposició geogràfica de la ciutat d’Olot, on resideix (42º, 10′ Nord, i 2º i 20′ Est).

El mateix Francesc Clarà era muntant l’exposició i vam tenir la sort de conversar amb ell sobre la seva afició, a la qual ha dedicat molt temps des què es va jubilar, sobre l’origen dels diferents rellotges i el seu funcionament.

Rellotge helicoïdal cònic
Rellotge helicoïdal cònic

Com a curiositat, ens va explicar que un dels rellotges exposats, el rellotge helicoïdal cònic, és una reproducció del rellotge de sol de l’enginyer Josep Maria Cots, que Francesc Clarà va veure fa més de 25 anys a les Basses d’Alpicat i que actualment es troba ubicat al davant de la passarel·la dels Camps Elisis de Lleida. A la seva web, trobareu les maquetes exposades i d’altres de la seva col·lecció.

Francesc Clarà
Francesc Clarà explicant el funcionament dels rellotges de sol de la mostra

L’exposició es complementa amb explicacions clares i assequibles sobre què és i com funciona un rellotge de sol, a partir dels textos de Joan Girbau,gran coneixedor de la matèria i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. També trobareu llibres i revistes especialitzades, on destaquen la revista “La busca de paper”, editada per la Societat Catalana de Gnomòmica, i altres publicacions d’organismes i associacions internacionals que es dediquen a l’estudi i difusió dels rellotges de sol.

Us recomanem que la visiteu a la primera planta de la Biblioteca de Cappont. Podeu fer-ho fins el proper dia 5 de desembre. L’exposició s’emmarca en el context del curs Aprenem matemàtiques a través dels rellotges de sol, ofert per l’ICE-Centre de Formació Contínua i el Departament d’Ensenyament, i coordinat pel Departament de Matemàtica de la UdL.

Visita dels assistents al curs "Aprenem matemàtiques a través dels rellotges de sol"
Visita dels assistents al curs “Aprenem matemàtiques a través dels rellotges de sol”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s