Dia Internacional de la Dona Treballadora

Font: http://tinyurl.com/l5uubrq
Font: http://tinyurl.com/l5uubrq

Darrera del caire festiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora cal rememorar, entre altres fets, la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, i també la tràgica mort el 25 de març de 1911, de 140 treballadores, que feien vaga en una fàbrica tèxtil a Nova York quan el seu patró hi va calar foc.

Així, les primeres celebracions d’aquesta diada foren per part de les socialistes nord-americanes, el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa, l’any 1910 es va promoure aquesta celebració el 19 de març tot demanant el sufragi femení. Però, amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial, la pau es va convertir en el motiu de les celebracions del Dia Internacional de la Dona, i en aquest sentit el 8 de març de 1917, les dones russes van sortir al carrer per exigir-la amb contundència. A partir d’aquell moment el Dia Internacional de la dona va quedar fixat el 8 de març. Les Nacions Unides el van implantar el 1977.

Per tant, no hem d’oblidar a totes les dones anònimes que han contribuït al llarg de la història ,i des de qualsevol posició, a la millora de les condicions laborals de la dona, a la seva valoració civil i política, i sobretot, a fer arrelar la idea d’igualtat d’oportunitats .

Ens agradaria aprofitar aquest dia tan especial per les dones ,per fer un particular homenatge d’admiració envers totes les nostres “antecessores bibliotecàries”, que, d’alguna manera, ens han “aplanat” el camí,   metodològicament i professionalment.

En aquest sentit, creiem que una bona manera de fer-ho seria visitant, fins al 10 de maig, al Palau Robert de Barcelona, l’exposició  Biblio Tec. Cien años de estudio y de profesión bibliotecaria, de la qual us fem un petit avançament de tot allò que podreu trobar-hi.

Igualment, ens agradaria suggerir-vos altres actes i activitats que es realitzaran a la nostra ciutat amb motiu d’aquesta diada:

Jornada “Dones, salari, i igualtat” que el Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats (Universitat de Lleida) ha organitzat per commemorar aquest dia.

Programa d’activitats del 3 al 25 de març que l’Ajuntament de Lleida ha previst pel Dia Internacional de la Dona.

Caminada Internacional de les Dones organitzada per l’Associació de Veïns de Balafia.

Finalment, en agradaria felicitar a totes les dones, però molt especialment a totes aquelles que amb les seves actituds diàries fan possible que totes nosaltres puguem avançar i créixer com a persones i com a professionals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s